Say hello to..

.. my little friends :0) Det er snakk om fotoutstyr altså, igjen!:0)

På Fotomessen i Lillestrøm i vår kjøpte jeg mitt første MicroFourThirds kamerahus, et Panasonic Lumix G3 som du kan se på bildet over. Kameraet har en flott elektronisk søker, vridbar touchskjerm, blitzsko og innebygd blitz. Det har egentlig alt som jeg er vant med fra mitt Canon 7D speilrefleks, utenom speilet da. Det er blant annet mangel på speil og prismehus som gjør denne typen kameraer bittesmå og veldig lette, som igjen betyr at jeg gidder å ta det med meg overalt!:0)

Hvordan er mitt førsteinntrykk av dette systemet?:0)
Les videre under..


Det største ankepunkt mot slike kameraer har til nå vært treig autofokus, slik som man er vant med fra kompaktkameraer (grunnen til at jeg ganske kjapt solgte mitt Fuji X100). Dette er ikke et issue lenger slik jeg ser det, på G3en er autofokusen svært rask og presis. Kontrastbasert autofokus byr på nyvinninger som faktisk gjør at jeg synes G3en er enklere å fokusere med. Den har elektronisk søkerbilde med ansiktsgjenkjenning, man ser DOF i søkeren (Liveview rett fra sensoren) og om man bruker skjermen som søker kan fokuspunkt defineres enkelt ved å trykke på skjermen med fingeren!:0)

Jeg liker å leke med dypdeskarpheten og er glad i å «blurre» ut rotete bakgrunner ved å bruke stor blenderåpning. Jeg var redd for at MicroFourThirds systemet ville ha lite å tilby i så måte, ettersom cropfaktor på sensoren er 2 og endel av optikken jeg tidligere hadde sett ikke var spesielt lyssterk. Kit-objektivet som fulgte med er selvfølgelig ikke spesielt spennende. Men jeg har kjøpt meg et fint knippe fastobjektiver som jeg er svært fornøyd med. Disse er Panasonic 14mm F2.5, Panasonic 20mm F1.7 og Olympus 45mm F1.8. Sistnevnte tilsvarer 90mm på fullformat og gir med F1.8 mer enn nok kontroll med DOF for min del, dette objektivet har stått på kameraet siden jeg kjøpte det!:0) Det er skarpest i midten på F1.8 og helt skarpt også i hjørnene fra omlag F2.8. Panasonic 20mm gjør et utmerket normalobjektiv, med brennvidde tilsvarende 40mm på fullformat. Objektivet er sylskarpt allerede på F1.7, så her har man også gode muligheter for å styre dybdeskarpheten :0) Panasonic 14mm F2.5 har jeg brukt svært lite, mest da brennvidden er mindre interessant i det daglige. 14mm kjøpte jeg mest for å ha en grei vidvinkel til 360graders panoramabilder og slike mer spesielle ting. Også greit å ha i fotoveska for de spesielle motivene som gjør seg godt i vidvinkel, objektivet er også forsvinnende lite og veier ingenting. Det som gjør optikken så liten og lett på dette systemet er at den er designet for cropfaktor 2 i motsetning til SLR optikken som også kan brukes på fullformat. Dette gjør at man kan ha mye mindre lysåpning på objektivene, samtidig som objektivene blir halverte i lengden og nesten halvert i diameter!:0)
Når det gjelder zoom-objektiver så har ikke MicroFourThirds systemet noe serlig spennende å by på ennå, men Panasonic kommer straks med to nye zoomer som vil gjøre systemet mer eller mindre komplett. Det er snakk om 12-35mm F2.8 og 35-100mm F2.8, som oversettes til 24-70mm og 70-200mm som er kjente og kjære brennvidder for mange brukere av Nikon og Canon SLR :0) Blir spennende å lese tester av disse to. Jeg har uansett blitt veldig glad i faste brennvidder i det siste, så vi får se :0)

Så jeg kjøpte G3en mest som en billig inngangsbillett til dette ellers spennende systemet for å sjekke ut om det holder mål, kamerahuset har innebygd søker som er et must for meg. Etterhvert har jeg lært meg å se forbi «plastfølelsen» til kamerahuset og den lette vekten til optikken og setter pris på den høye bildekvaliteten og portabiliteten dette gir. Hele «pakken» på bildet over får plass i en liten skulderveske som er på størrelse med en middels toalettveske, helt fantastisk!;0) Kameraet har også kommet svært godt ut i tester av bildekvalitet. G3en kommer ikke til å ta plassen til min 7D, men neste generasjon MFT hus kan veldig gjerne tenkes å konkurrere ut speilrefleksen totalt for min del. Jeg har et godt øye til det nylig lanserte Olympus OM-D E-M5 som har værtetting og er raskt nok på det meste, mulig jeg blir å bytte 7Den i et slikt til sommeren. Trenger å lese litt flere tester og brukererfaringer og kladde litt på et eksemplar først…

Dette var mine tanker rundt det jeg i vår syntes var et frisk sprang over i MicroFourThirds-leiren. Jeg var veldig nølende men klarte ikke å utsette det lenger. Håper mine skriblerier kan berolige andre som lurer på å gjøre et tilsvarende «stunt»!;0) Jeg er i alle fall veldig fornøyd så langt, dette har tatt min fotografering til et nytt nivå, jeg tar flere bilder og fotograferer fra vinkler som jeg ikke kan gjøres med SLR og optisk søker. Anbefales!!

Bilder som jeg har tatt med Panasonic G3 og nevnte objektiver kan du se HER.

Spør i vei om du skulle lure på noe, sikkert mye jeg har glemt å nevne!:0)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s